Informatie voor professionals
Ons maatwerktraject
Voor wie bedoeld
Bij Stichting Wijk voor Wijk werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt door belemmeringen van bijvoorbeeld psychische of sociale aard, verslavingsproblematiek, ex-detentie, en dergelijke. Bepalend voor het aangaan van het maatwerktraject is de welwillendheid en aanspreekbaarheid van deze (toekomstige) medewerker. Mensen die in een kleinschalige omgeving, met intensieve begeleiding kunnen groeien, bieden wij een werkplek. De werkwijze is laagdrempelig; er bestaat acceptatie voor ‘mindere’ persoonlijke kenmerken binnen een werkbare context. Mensen met een antisociale persoonlijkheid, die zich moeilijk aan gezag kunnen conformeren, kunnen wij geen werkplek aanbieden.
Middelen
Het maatwerktraject van stichting Wijk voor Wijk wordt vorm gegeven door middel van activiteiten in het kader van arbeid. Aan de basis van het traject staat een op maat geschreven trajectplan. Hiernaast krijgt iedere medewerker een beschrijving van zijn arbeidshouding en worden verrichtte werkzaamheden gecertificeerd.
Naast dit plan zijn de therapeutische werkbegeleiding, assertiviteits – en sociale vaardigheidstraining, intake – en evaluatiegesprekken, groepsgewijze en individuele begeleiding, het werken in kleine groepen (maximaal 4) en een vaste coach/werkbegeleider, middelen die in het traject worden ingezet. Binnen de aangepaste werktijden (9.00 u t/m 16.30 u) is er een vaste werkstructuur met het gezamenlijke werkoverleg om 9.00 u en de gezamenlijke (gratis aangeboden) lunch.
De werkbegeleiding en werksfeer
Binnen de (therapeutische) werksfeer zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid van medewerkers belangrijke pijlers. Medewerkers worden gestimuleerd om hun capaciteiten in te zetten. Dit komt onder andere tot uiting bij het werkoverleg, waar iedere medewerker bij toerbeurt voorzitter van is. Naast het voorzitten, rapporteert hij/zij de aanwezigheid van collega medewerkers, noteert en belt afwezige collega’s (afwezig zonder opgaaf van reden) op.
Verder is er voor medewerkers de gedeelde zorg voor huishoudelijke werkzaamheden, de dagelijkse rapportage van eigen werkzaamheden, het invullen van de urenlijst, afrekenen na beëindiging van een klus en het contact met klanten. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid verhoogd en tevens de betrokkenheid bij eigen werkzaamheden en werkplaats vergroot.
Ook wordt er bemoeizorg geboden. Indien een afwezige medewerker telefonisch niet bereikbaar is, wordt bij deze medewerker thuis langs gegaan door een van de begeleiders.
Methodiek
De therapeutische werkbegeleiding die geboden wordt, bestaat in eerste instantie uit cognitieve interventies en is indien nodig directief(sturend). De toegepaste methodieken zijn eclectisch van aard en voornamelijk afkomstig uit de RED, IRB en/of Goldstein methodieken.
Bij het opstellen van het trajectplan neemt de IRB – methodiek (Individuele Rehabilitatie Benadering) een belangrijke plaats in. Gekeken wordt welke persoonlijke (kern)kwaliteiten en kwalificaties een medewerker heeft en wat zijn of haar ideale arbeidswens is. De persoonlijke idealen, hobby’s, normen en waarden, ideale werkomgeving en arbeidsklimaat worden vastgesteld. Hierna wordt bepaald op welke wijze het dichtst bij de arbeidswens uitgekomen kan worden. Heeft de medewerker voldoende inzicht in de eigen en voor de functie noodzakelijke capaciteiten/eigenschappen of vereisten? Kan de medewerker door persoonlijke groei zijn capaciteiten/eigenschappen vergroten en aanwenden, of is het nodig om aan scholing te denken? Ook kan zijn dat de arbeidswens nog verduidelijkt of aangepast moet worden.
Sollicitatiebegeleiding
Voor het opstellen van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief, het oefenen van een sollicitatiegesprek en de uiterlijke presentatie, krijgt iedere medewerker persoonlijke begeleiding die nodig is. Medewerkers worden ondersteund in het zoeken naar vacatures op internet en plaatsen daar ook hun cv.
Het trajectplan
Het trajectplan is er op gericht de zelfstandigheid/zelfredzaamheid van medewerkers te vergroten en bestaat uit de volgende onderdelen: korte persoonsbeschrijving, werkdoelen en werkafspraken, beroeps – of studiekeuze, de overige leefgebieden en levensstijl, het opstellen van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief, het oefenen van een sollicitatiegesprek en de uiterlijke presentatie.
Iedere medewerker krijgt om de maand een evaluatiegesprek. Vanaf de eerste evaluatie worden persoonlijke werkdoelen en – afspraken gemaakt. De werkdoelen hebben betrekking op het oplossen en/of omgaan met psychosociale problemen. De werkafspraken zijn praktisch en gerelateerd aan voorkomende werkzaamheden en samenwerking. Voorbeelden hiervan zijn: op tijd komen, overleggen, taken verdelen en het leren dragen van verantwoordelijkheid.
Ook zijn problemen op de overige leefgebieden en de levensstijl onderwerp van gesprek. Het scheiden of juist afstemmen van werk en privé is hier een voorbeeld van. Alles is gericht op het aanleren van een juiste arbeidshouding. Bevindingen uit het evaluatiegesprek worden schriftelijk vastgelegd en worden ter ondersteuning van het traject aan de opdrachtgever toegezonden.
Het certificeren van werkzaamheden
De uit te voeren werkzaamheden worden zo veel mogelijk gecertificeerd om medewerkers, naast de werkervaring, iets tastbaars mee te geven wanneer zij doorstromen. Per kwartaal wordt hier een arbeidsanalyse voor ingevuld. Deze rapportageoverzichten zijn bepalend voor het eindcertificaat.
Resultaat
Uiteindelijk moet het traject leiden tot scholing, arbeid of arbeidsgerelateerde trajecten zoals gesubsidieerde arbeid of leerwerkovereenkomsten.
Tijdsduur
Het niveau en de kwaliteiten van de kandidaat bepalen de snelheid van doorstromen. De duur van het traject is minimaal 6 maanden, maar kan indien nodig worden verlengd.